”Kändistätt Malmöupprop för kvinnors hjärtan…” Christina Schollin på plats (sds) & ”Min farmor dog i stroke…”

Igår hade 1.6miljonerklubben en mycket viktig Salong på Scandic Triangeln i Malmö…

Den legendariska skådespelerskan, TV stjärnan, makan, mor och ambassadör för 1,6 miljonerklubben, Christina Schollin fanns på plats (hemrest från sitt paradis i Nerja) för att dela med sig av sitt rika liv som nybliven 80-åring. Hon intervjuades på scen av Alexandra Charles om sitt liv och de hjärtproblem hon drabbats av…

    

När jag står längst bak i Salongen, försöker få lilla Alicia att somna, så hör jag hur man från scen nämner att ”stroke” kan idag upptäckas i tid….och plötsligt blev det ämne som kvällen handlade om väldigt ”nära”….

_____________________________________________________________________

Det är som jag färdades 25 år bakåt i tiden…

…till den tidpunkt då min farmor dog i stroke… 

______________________________________________________________________

Jag var 20 år när det hände, men jag minns det som igår.

Farmor var över 80 år, men fortfarande en aktiv person, hemmaboende och relativt frisk – så det inga förvarningar.

Samtalet kom mitt i natten ”Din farmor har fått en stroke”.

Vi åkte upp tidigt på morgonen från Skåne till deras hus i Stora Mossen i Stockholm, när vi kom fram och gick in var huset öde. En känsla av att ”något” hade hänt där fanns i huset.

Farmor hade pratat med sin dotter under dagen, känt sig lite ”trött och konstig” men tolkades som en ”kan vara förkylning”…

Några timmar senare blev dottern orolig, ringde en granne som gick in i huset, farmor låg i trappan. Troligen på väg upp till sovrummet för att vila? Hon hade fått en stroke, dött på platsen.

Hur lång tid det tog vet ingen, men det gick troligen fort…

Jag visste knappt vad Stroke var då. Idag vet jag. 

Vi förutsätter nog alla att kroppens ”motor” fungerar, att vårt hjärta alltid ”slår”, det är en vardag för oss.

Det är inte förrän  den dagen hjärtat stannar, hoppar till eller på annat sätt påverkar oss som vi kanske inser vikten av att upptäcka hjärtflimmer/problem i tid.

____________________________________________________________________

Visste du att varje år drabbas mellan 25 000 och 30 000 personer av stroke, och stroke är den till den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige, enligt Socialstyrelsen.  Äldre drabbas i högre grad än yngre.

___________________________________________________________________

Gårdagen handlade inte bara om att bjuda in och intervjua en härlig personlighet på en mysig Salong i en underbar miljö – utan gårdagen handlade om att skapa ett UPPROP för hjärtat!

__________________________________________________________________

För OM vi tillsammans kämpar för att alla kvinnor över 40 år ska genomgå obligatorisk screening på hjärtat, precis som vi erbjuds mammografi…kommer med stor sannolikhet många hjärtproblem kunna förebyggas.

Vore inte det bra?

Kvinnors symptom på hjärtat är som ni säkert vet ofta ”smygande” och ”annorlunda” än hos män, det kan handla om att man bara känner sig ”trött/konstig” – och hur många kvinnor söker  läkare med dessa symptom…??

Och gör man det är sannolikheten (tyvärr) stor att det avfärdas med att ”du är nog stressad”…

Som t ex för två år sen när jag kände hur mitt hjärta slog oregelbundet/vilopulsen var hög så avfärdades det just med dom orden – ”Du har haft en jobbig förlossning, du är ensam med tre barn, så är troligen stress” – men efter ”tjat” från min sida gjordes en EKG  och hjärtat visade då oregelbundenhet, så jag skickades  akut till kardiolog (visade sig vara Graves sjukdom)

_______________________________________________________________________

Kan man upptäcka hjärtproblem i tid?

________________________________________________________________________

Ofta upptäcks problemen försent, men tänk er att det finns en liten monitor och app som genom att du gör en självscreening gör att du kan upptäcka förmaksflimmer, stroke och flera andra vanliga hjärtproblem….

Allt med mycket hög noggrannhet och man får bekräftelse och svar inom ett par sekunder.

Nu finns den uppfinningen – COALA (https://www.coalalife.com)

En Coala hjärtmonitor är en unik svensk medicinsk innovation som möjliggör självscreening och analys av ditt hjärta – när som helst, var som helst.

Och det var så Christina Schollin upptäckte sina problem, när hon bestämde sig för att delta i en studie på kvinnohjärtan.

Coalas representanter fanns  även på plats under gårdagen för att berätta om denna unika uppfinning.

Och jag önskar att denna uppfinning hade funnits för 25 år sen, kanske hade min farmors stroke kunnat förutses då…? 

________________________________________________________________________

Men som vi alla vet kan inte historien ändras, men framtiden kan!

Vill du vara med och förändra, bli medlem i 1.6 miljonerklubben!

www.1.6miljonerklubben.com

_______________________________________________________________________

 

 

Förutom det allvarliga ämnet ovan berättade Alexandra om nya jubileumsboken ”Kvinnor och hälsa, så mycket bättre” och nya kalendern 2019 som säljs till förmån för psykisk ohälsa. (båda går att beställa på hemsidan www.1.6miljonerklubben.com)

Boken är en liten uppslagsbok om hälsa skriven av ett tjugotal medicinska experter, med Alexandra som medförfattare och idégivare.

Stort tack till alla som deltog på Salongen – Alexandra, Christina,  Coala representanterna Titti Lundgren, Lovisa Fasth, Gustav Ceder (effektiva media) alla härliga gäster,  Eva Möller (ambassadör Helsingborg), Scandics underbara personal mfl

Varmt tack 1.6 ambassadör Anne Christine Arnebring som presenterade och hälsade välkommen, samt Malmö teamets Lillemor Johnsson som planerat en fantastisk nystarts Salong som blev enligt många gäster ”underbar”.

Tack Marie Hjelm & min mamma som hjälpte till med montern.

:-)

Och stort tack till Maria Navarro, representant för Galderma/Restylane, som fanns på plats under kvällen och tack till er generösa sponsring av en liten  gåva till alla gäster.

Ha en underbar dag och var rädda om er!

Kram Cecilia

Kvällen blev  uppmärksammad i flera medier/tidningar b la dagens artikel i Sydsvenskan och gårdagens i Kvällsposten. (fler artiklar kommer)

Utdrag artikel sydsvenskan:

Alexandra Charles von Hofsten och Christina Schollin vid Triangeln i Malmö – i kampen för att kvinnor ska få hjärtscreening.
Bild: Hussein El-alawi
Sjukdomar i hjärtat och cirkulationsorganen är Sveriges vanligaste dödsorsak…
___________________________________________________________________________
 Utdrag Kvällsposten:

Publicerad 16 okt 2018 kl 09.16

Penilla Gunther (KD), riksdagsledamot som skrivit en motion om en nationell screeningplan, Christina Schollin samt Alexandra Charles, grundare till 1,6 miljonersklubben
Foto: OLLE SPORRONG

Christina Schollins dolda hjärtfel avslöjades när hon anmälde sig till en hjärtstudie.

Nu går hon i bräschen för att alla över 40 ska genomgå en hjärtscreening.

– Jag känner mig tryggare med vetskapen att en specialist noggrant valt ut en medicin, säger hon.

Skådespelaren Christina Schollin är ambassadör för 1,6 miljonersklubben och ingår i studien ”The red heart study”. 1000 kvinnor bär på en liten dosa som mäter EKG, för att upptäcka förmaksflimmer. 

– Det är en liten apparat som jag har i handväskan som jag kollar mitt eget EKG med. Den är kopplad till en app på mobilen som visare ett diagram på om jag har hjärtflimmer eller om det är normalt. Man kan också kolla sin puls. Det är en trygghetsfaktor, säger Christina Schollin.

LÄS MER: Christina Schollin allvarligt hjärtsjuk – utan att veta det

På tisdag kommer hon och 1,6 miljonersklubbens grundare Alexandra Charles för att prata om ”Hjärta och smärta” på Scandic Triangeln i Malmö.

Oregelbunden puls

Christina Schollins flimmer upptäcktes tack vare studien, som nu är i full gång. Hon hade oregelbunden hjärtrytm och pulsen var uppe på 144. En normal vilopuls ligger ofta mellan 60 och 80.

Hon märkte inte av det dolda hjärtfelet före beskedet, och gör det heller inte i dag.

– Det är inte värre än att jag behöver ta blodtunnande medicin. Annars mår jag precis som jag gjorde när jag gick runt utan att veta om att jag hade hjärtproblem, säger hon.

Screening

1,6 miljonersklubben lobbar för att alla över 40 ska genomgå en hjärtscreening. Studien som nu genomförs ska samla bevis att ge till Socialstyrelsen.

Politikern Penilla Gunther (KD) är en av dem som arbetar för en nationell screeningplan för patienter med förmaksflimmer.

– Det vore ju fantastiskt med screening för alla. 

___________________________________________________________________________

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MITT LIV LÄR MIG HELA TIDEN…