En uppmaning till Svedala föräldrar: Fråga era tonåringar vad de hittade på inatt….? Är det polisen, samhället, grannen eller föräldrarnas ansvar?

Med en liten bebis hemma blir det ofta inte mycket sömn – ännu mindre blir det om grannen släppt in ett gäng tonåringar som har ”Röjarfest” till 03 på natten…och om dessa ungdomar håller på flera nätter i rad….

Polis tillkallades igår kväll då ungdomarna i området kastade ölburkar, hoppade på biltak, förstörde lekplatsen, klottrade, eldade, kastade cigg på varandra mm

Jag hör oväsen, går ut i trappan och möter då det ”flyende” ungdomsgänget som ville springa från polisen som var på väg upp till lägenheten där festen pågick….

Kan säga att de tvärvände när de såg mig och de sprang åt motsatt håll. Dock varken kunde eller orkade jag springa efter…

😉

Men de jag såg var 12-15 år gamla….

Polis kollade runt, lugnar sig en stund men en 20 min efter polis lämnat platsen var det igång igen…

Allt detta leder fram till min enda fråga: VAR är föräldrarna?

Saknar man inte sin 12-15 åring där hemma en fredag natt kl 02??

OM man nu gjorde det – dvs man vet inte riktigt vart ens barn befann sig igår, så tycker jag att man borde sätta sig ner idag och prata med sin tonåring om hur man beter sig.

Röda skolans rutor har krossats för sjuttonde gången, sporthallen i Svedala skadegörelse, Mötesplatsen för ungdommar och nu området vid Tegelmästare gatan + några hus som blivit vandaliserade i veckan som gått.

Samma ungdomar? Ja…skulle nog tro det?

Det skrivs på sociala medier – ”var är polisen?”

Jo, de var ju här men de kan ju knappast stanna kvar en natt för att uppfostra 12-15 åringar….

Socialen får en anmälan – hjälper det?

Återigen – att vara tonårs förälder är JÄTTEJOBBIGT! Att vara förälder är det svåraste uppdraget som finns.

Att vara ensam förälder – är ännu jobbigare då man kan aldrig ”lämna” över till den andre om det blir ”för mycket att hantera”

MEN det är fortfarande FÖRÄLDRARNAS JOBB att uppfostra sina barn!

Inte skolans….polisens…socialens eller andra föräldrars jobb.

Det är föräldrarnas ansvar att finnas för sina barn! 

Att som förälder inte själv supa sig fulla en fredagkväll – så om nu polisen kör hem en full 13 åring, ska de inte behöva mötas av en lika full förälder…

Som lärare har jag sett, hört och upplevt mkt..för mkt!

Både lättare ”bus” som ungdomar hittat på men även det allra värsta som slutat med att en full tjej hamnat i en gruppvåldtäkt eller att fyllebråk slutat med allvarliga skador, t om knivmord….

Något som börjar ”oskyldigt” – som elda lite på en lekplats, och kasta cigg på varandra – kan lätt trappas upp i gäng, framförallt om det finns sprit och droger involverade…!

Men återigen måste det finnas vuxna som pratar med dom.

Min upplevelse är att ett gäng som detta ”leds” kanske av 1-2 personer….

Och det är möjligt att dessa 1-2 ungdomar inte har föräldrar som bryr sig, som inte kan nå fram  – MEN de resterande 10-12 ungdomarna som står runt om, ser på, kanske förstör lite grann – de kan föräldrarna troligen nå fram till!

GÖR DÅ DET!

PRATA med ditt barn idag, och ha koll på vart din 12-15 åring befinner sig klockan 02 en fredagnatt (och natten innan dess…och natten innan dess…)

Ha en fin dag och ta hand om de ni älskar! Kram

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *