JIPPIE!! Vann en SPA helg på Blue hotel Lidingö….OCH vann på triss! ;-)

Ja, jag skulle ha bloggat om detta redan förra veckan….men pga händelserna i Trollhättan så kändes det ganska konstigt att skriva ”hur glad jag var över vinsten just då”….Att den händelsen påverkade mig så mycket var väl just för att det är i skolans värld jag själv har befunnit mig i under många år….samt att jag hade en gammal kollega som jag visste jobbade på just den här skolan….kändes på något sätt så nära fast det inte var det….

Men nu till något riktigt kul!

För någon vecka sen fick jag reda på att vi (jag, tjejerna, min mamma och två väninnor) nämligen var de lyckliga vinnarna för denna tjejweekend på härliga Blue Hotel på Lidingö!!

Tusen tack Blue hotel för detta! :-) Det är välbehövligt och underbart att kunna få bjuda med mina underbara nära på detta härliga event. Ser vi fram emot!

http://www.bluehotel.se/


Ingår:

Entré till Blue SPA inkl. badrock och tofflor att ta med hem.

Babor Skin Lab (treat-yourself-behandling för hela gruppen, under ledning av en hudterapeut).

Goodie bags från Blue SPA
Trerätters middag
Boende i enkelrum samt frukost
En matkasse för 6 hungriga killar, budas hem till vinnaren.
Totalt värde ca 15 000 kr


 

Inte illa va!

😉

Och ”männen” hemma får en makasse….;-) Så även Magnus blev naturligtvis glad – även om han nog gärna hade åkt med på SPA med mig och myst i poolen…men nu var det bara ”tjejer” så han får allt stanna hemma! 😉

Gäller bara att vi ska hitta en fredag som vi alla kan…;-)


Sen vann vi på TRISS! Hela 60 kr….;-) Och samtidigt har jag tur i kärlek….Hmmm hur går det ihop? 😉 Men jag klagar inte….absolut inte….

Njut av höstvädret och var rädd om det du har runt dig.

Ha en fin kväll!

Tänk om människor skulle börja hugga ner alla svenskar som finns i svenskkolonier i Marbella…..eller Thailand…? Har vi så kort minne att vi inte minns vår egen historia?

Min egna upplevelse med barn/vuxna som kommer hit från andra länder är att vi har olika kulturer…..De allra flesta som kommer är nyfikna på vår och vi på deras….

Och de allra flesta som kommer hit har full respekt för vår svenska kultur  – men samtidigt vill de naturligtvis bevara sin egna så långt det går…..Det är ju en människorättighet att få ha det….


 

Vi svenskar gör ju exakt likadant om vi flyr till annat land….


 

Hur många svenskar befinner sig inte i Spanien och har där infört samt bevarat våra svenska traditioner….Men spanjorerna tillåter att vi tar vår kultur med oss….


 

De hugger inte ner oss med svärd BARA FÖR VI KOMMIT TILL DERAS LAND och ”hoppar groda” runt en stång – inte heller för att vi kanske ännu inte HAR LÄRT OSS SPANSKA……


 

Tror inte ni att spanjorerna tittar lite konstigt på oss svenskar när vi hoppar runt midsommarstången som ”grodor” och umgås i våra stora svensk kolonier. Många svenska barn går i Svenska skolan när vi befinner oss i annat land….


 

Anpassar vi oss till kulturen i det land vi befinner oss i….?


 

För mig är det hyckleri att säga att vi inte skulle göra exakt som en asylsökande som kommer hit – om det nu gällde vår egna familj!

Man är alltid sig själv närmast. Och det har faktiskt redan hänt i historien….


 

HAR VI VERKLIGEN GLÖMT VÅR EGNA HISTORIA??


 

Då det fanns ett land långt borta, som ”GAV BORT LAND” – man kunde åka dit och de hade både ett bättre socialt system och bättre välfärd än vad vi själva hade på den tiden….Vårt egna system var oerhört dåligt! Kvinnor hade inte rösträtt och fattigdomen var extremt hög. Vi hade visserligen inte krig – vårt skäl att fly till annat land var mest ekonomiska skäl…..


Är det kanske någon som har sett eller läst UTVANDRARNA? 


 

De asylsökande som kommer till oss idag har starka humana skäl att fly hit – och en del har kanske även ekonomiska skäl….

Men hur kan vi fördöma det? Vi gjorde ju själva likadant….

Detta var ju anledningen till att Sverige sen fick ett BÄTTRE UTVECKLAT socialt system. Det berodde ju på att vi just kom till ett land som kunde ”visa oss hur dom hade gjort” – men innan vi svenskar lärde oss så blev vi tvungna att ”nyttja” systemet i USA…..


 

Då var vi svenskarna smutsiga efter en lång båtresa, vilsna och vi ”behövde” deras land….


 

Att en ”mörkhyade” människa – som redan flytt från ett land i krig  – ska behöva komma till vårt land idag där vissa människor uppenbarligen ”hatar” deras hudfärg så pass mycket att de t om kan hugga ihjäl dom med ett svärd….

Detta är för mig totalt oförståeligt! Och jag skäms över att vara blond svensk idag……

Barn och vuxna som kommer hit, från ett land som ännu inte har lärt sig att lösa konflikter utan våld. De kommer till ett land som kommit längre när det gäller att lösa konflikter med kommunikation…..med demokrati….

Ska vi verkligen ”ta efter” ett våldsbeteende som finns i andra länder där krig och konflikter aldrig tar slut? 

Är det inte vi i stolta Sverige som ska lära dessa barn och vuxna att ”såhär” löser vi konflikter i Sverige. Vi kan uppfostra våra barn utan att slå dom. Vi kan prata oss till lösningar. Inte slåss. Inte kriga….

PROBLEMET är väl att många svenskar är ”följare”.

Finns det en bra stark talare som leder så finns risken att hat föder hat….Vi har en ledare idag som leder ett sådant parti. Inte för att jag tror att hans avsikt var att hans anhängare ska ge sig ut på gatorna och hugga med svärd….men jag tror att precis som Hitler så fick han med sig de i samhället som är lättats att få med sig.

De tystare, de som inte syns, de som bär mycket jobbigt inom sig och som bara väntar på att ta ut detta hat på något – eller någon….

Och det skrämmer mig.

Sverige behöver starka ledare – men bra sådana. De som kan få människor att solidariskt diskutera saker och hitta bra lösningar för oss alla.

Att människor kan ha synpunkter på Sveriges invandrarsystem som politikerna sitter som ansvariga för  – DETTA KAN JAG FÖRSTÅ.

 

För där behövs det diskuteras….massor som inte fungerar…

Precis som man måste diskutera skolan, vården…..och framför allt börja prata med och lyssna på ”befolkningen” mycket mer än vad man gör……

Annars finns risken att de negativa krafterna som florerar på sociala medierna är de som ”leder” andra framåt….i kampen mot att ”få ett bättre Sverige”…

Vi behöver ett bättre Sverige på många sätt – men det är inte en grupp av mörkhyade människor som ska ta ansvaret för att vård, skola och invandrarpolitik inte fungerar.

Utan det är dags för våra myndigheter och politiker att börja leva mer i verkligheten – än fortsätta leva i sina fyrkantiga system som inte handlar om samhället längre….

Man måste nog ställa sig frågorna:

Varför blir en människa hatisk? Vad gör en människa till rasist/nazist? Och när finns det möjlighet att kunna påverka denna utveckling….

Svaret för mig är i skolans värld….och det konstiga är att de skolor som jag upplevt har arbetat mest mot rasism – det är de invandrar täta skolorna som jag har jobbat på……

De där andra skolorna…ja, där tittar många nästan tittar lite snett på en om man föreslår att:

”Kan vi inte jobba med rasism/nazister som tema….”

Då kommer kanske svaret:

”Varför det – här har vi ju nästan inga invandrare…?” 

Men det kanske är just där som det behövs.

Då tror jag inte heller att dessa unga killar hade växt upp till att bli en människa som ”mördar” för sina hatiska åsikter……

 

TROLLHÄTTAN HÄNDELSEN – Sådant här får bara inte hända. Och varningarna kom – varför tog man inte dom på allvar??

Jag har många gånger funderat över hur man som lärare skulle reagera om det som tidigare hänt i USA – dvs en beväpnad person tar sig in på en skola – skulle hända på en skola i Sverige……

Idag finns det de lärare och elever som har fått uppleva detta…..

Enligt rykten var gärningsmannen en ung kille men svensk (dvs inte alls invandrare/svart som vissa påstått….) – däremot var han svartklädd….Skolan han attackerade var däremot invandrartät…

En ung kille som verkade dyrka filmer med svärd…en ung kille som troligen mådde dåligt av skäl ingen ännu vet….en ung kille som skulle bevisa något för någon? Vad vet jag………

Han lägger ju t om med in att det ska ske innan och varnar…..Varför ”tror” man aldrig på saker förrän det är försent….??

Man vet ju inte om det var han men skriver man såhär…..kanske det kan vara bra att reagera och agera lite mer….?


”Some of your guys are alright . Don´t go to school tomorrow if you live in Sweden. Happening thread will be posted tomorrow morning. My image will be of relevance so remember the image. So long space robots….”


Jag vet bara att jag trodde aldrig den här dagen skulle nå oss i Sverige….och det gör mig arg, fruktansvärt rädd och ledsen att det nu har hänt…..oavsett vem som utfört dådet…..

Hela förmiddagen har det rapporterats om en ensam gärningsman som går in på en skola och hugger mot elever/barn och lärare…..

Helt fruktansvärt…..

Hur sjukt är inte detta? Vad får en människa att göra en sådan sak?

En person som nu har dött av sina skador – vad jag förstått var det en manlig elevassisent som dog? (Eller lärare?) Oavsett så är det ju fruktansvärt vilket som…..är bara hemskt…..och ofattbart…..

Alla dessa människor som få bära hemska minnen av den här dagen för resten av  livet…

Flera skadade….11-åring och 15-åring är allvarligt skadade..…

Tydligen har ett offer till nu dött av sina skador…..:-(

…samt gärningsmannen….

Två offer som dött….:-(

Helt sjukt!

Vad man även kan läsa om en skola som tidigare har larmat om en otrygg miljö?

”Vi behöver mer resurser för att kunna göra ett bra jobb!”

Det jag undrar är….varför gör inte politiker något INNAN sådant här händer? Varför ger man inte resurser som vad jag nu förstått har ropats efter lång tid?

Någonstans på vägen måste den här gärningsmannen uppvisat psykiskt instabilt beteende – under sin skoltid? under sin unga vuxentid? – för det är väl inget man får för sig att plötsligt gå in på en skola med knivar och hugga ner människor….?

Är det?

Men som lärare är jag tyvärr inte förvånad ATT det händer.

Barn i skolan idag mår sämre och sämre psykiskt, resurserna blir mindre och mindre. Barn reagerar olika på psykiskt dåligt mående…..Tjejer skär sig kanske eller slutar äta för hantera sin ångest….killar blir oftare utåtagerande/våldsamma…..

I skolans värld har man i flera år dragit in på psykologer, kuratorer, speciallärare…..lärarna går på knäna och försöker lösa otrygga miljöer på skolor, de kämpar och gör ett fantastisk jobb! De tar sig all tid dom kan till att hjälpa barn som mår dåligt – men allt tar tid….

Och sen det där med att ”få hjälp” till elever…..eller barn/ungdomar överlag…..Det ska ofta behöva gå alldeles för långt innan hjälpen kommer…..En förebyggande hjälp måste komma långt innan barn/unga mår så pass dåligt så de tar livet av sig – eller innan de utvecklar ett våldsamt beteende som kanske i värsta fall kan leda till en sådan här tragisk händelse…

Har själv haft elever där man redan ”vet/känner” redan i ung ålder att de skulle kunna vara en av dessa unga som senare utvecklar våldsamt beteende pga olika skäl – men att få hjälp till dessa barn är enormt tufft….

Många gånger har man fått höra när man som lärare har sagt att: ”Jag är orolig för det här barnet”…..

Så kommer svaret: ”Ja, visst märker vi att barnet inte mår bra – men det är inte förrän eleven gör något mer som vi kan sätta in resurser….”

Allt handlar om ekonomi…..

Indragningar inom vård, skola – ja då missar vi att fånga upp de som mår dåligt….

Som sagt jag är inte förvånad att detta händer nu…..tyvärr….

Men jag är förbannad över att det ska behöva hända sådant här sjukt  innan kanske myndigheter och politiker fattar att detta är vår framtid – det är i skolorna som lärarna/skolpersonal kan fånga upp dessa barn med latent eller utvecklat våldsamt beteende OM de får tillräckliga resurser – INNAN de blir vuxna och sen gör dåd som detta….

I England hade man alla dörrar låsta på en skola, det satt alltid en person i receptionen som ”släppte” in den som ringde på klockan….Behövs detta i Sverige? Eller kan vi som ”världens bästa välfärdsland” ta hand om barnen innan våldsbeteendet utvecklats?

För jag tror verkligen inget barn föds ”våldsamt”….

Oavsett vilket land de än kommer ifrån, utan det är vilka förutsättningar, vilken miljö vi skapar för barnen som påverkar om beteenden som detta utvecklas eller inte….och om vi lär dom att lösa konflikter på annat….

Och det där att kunna lösa/hantera konflikter på bra sätt utan att ta till våld – är något som alla barn borde få inlagt på schemat….!!

Att sen media idag skriver en artikel som kritiserar skolan/lärarna för att inte gjort något åt den otrygga miljön på skolan??!!

Men hallå! Vilken värld lever media i?

Tror dom verkligen inte att det är något som skolpersonal jobbar med dagligen? Tror dom inte att skolan HAR larmat?


 

Från Aftonbladet: 

Den 41-årige läraren som skadades i knivattacken är fackligt skyddsombud. Lärarnas riksförbund har flera gånger larmat om säkerheten på skolan.
”Vem som helst ska inte kunna gå in i en skola”, säger ordförande Bo Jansson till Aftonbladets reporter Isabelle Nordström.


 

Men att larma om att ”resurserna räcker inte till i skolorna och inom vården idag”…..hjälper ju inte alltid….

Detta har väl ändå ingen myndighet/kommun eller politiker kunnat undgå….??

Tycker att politikerna kan ta och jobba ett år i dagens skola, sen kan dom uttala sig att det ÄR lärarnas ansvar att de inte får de resurser de efterfrågar….

Men vänta lite….

Precis som vi nu skulle börja lägga in speciallärare kompetens i lärarutbildningen – gärna då tillsammans med sjukvårdsutbildning, kurator, psykolog – så kan vi lika gärna ta och slänga in en politisk utbildning där med…..

Då kan ju lärarna även ta ansvar för resursfördelningen och skolpolitiken…..Vi låter lärarna sköta det jobbet med…

Och vet ni vad – jag tror inte att det skulle vara något bekymmer för en lärare att ta över den posten med, men jag då inte låta bli att undra om lärarna kommer kunna få lika höga löner som politikerna…..

Oavsett vem som ska bära skulden till hur detta kunde få ske – så är det en tragedi……

Vila i frid och all kärlek till er som har upplevt detta hemska idag – en hemsk dag som går till historien………

IDAG ÄR EN VIKTIG DAG – FÖR IDAG ÄR FINASTE IDAS FÖDELSEDAG!! ;-)

Och morgonen startade naturligtvis med blommor, frukost och några paket på sängen…..

20151013_06545320151013_065441

Som en yrvaken Ida slet upp…;-)

Blommor…..

20151013_070157

Sen blev det firande i skolan….:-)

….och efter det Idas egen önskan:

”En middag på Vapiano med tillörande shoppingrunda på Emporia…” 😉

20151013_164104

Och det blev faktiskt skoköp till både Bella och Ida inför vintern…..

……här visar Ida upp Bellas sko….

20151013_164140 20151013_164142

”Asch….jag tar väl upp mormors sko med i bara farten…”

20151013_164151

Ida fick sin första nya 20 lapp när hon handlade!

20151013_174303(0)

Många kramar blev det…..Att sitta i knät hos mormor….blir man aldrig för gammal för….även om man fyller hela 10 år!! 😉

20151013_164209

 

Och inte heller ”för stor” för att sitta i mammas knä….

20151013_164243 20151013_164409

 

Och sen så slängde sig Bella ner i knät med naturligtvis…..trots att hon är 11 år och på offentlig plats…;-)….Är tacksam så länge de vill sitta i knäet….FAMIJLJEN

Magnus studerade tjejerna noga när de ropade:….

”Magnus, kolla här nu när vi ska ”tumbrottas”….

(fast vad de gjorde på bilden här vet jag inte…)

MAGNUS

Kort sagt var detta ”Den bästa födelsedag hon hade haft…..”, enligt Ida…. 😉 Och mamma är tacksam för att hon ”bara” önskar sig en middag och några små presenter – för tänk den dagen då hon önskar sig en resa till Thailand i födelsedags present….hehe….

….och det blir ännu mer firande till helgen med vänner och resten av släkten….barnkalas och detta året fanns från Ida en önskan om en tårta med motivet ”Hunger Games”….

”Men mamma den behöver bara vara två våningar hög denna gången och inte tre som Frost tårtan med ”åsnan” var….” 😉

För er som missade den historien så var det för ca 2 år sen som Bella ville ha en tre våningar hög tårta med FROST motiv – där alla barn på kalaset trodde att ”renen Sven” var en åsna…..;-)

Kul att man kan roa de små barnen! :-)

När vi väl kom hem fanns det lite ytterligare paket/post att öppna. Paket från pappa i brevlådan och ett födelsedagskort från farmor/farfar.

Så nu är lilla tjejen 10 år! 😉

Och lika gullig som vanligt…..får hoppas det håller i sig även genom tonåren…..

Ha en fin kväll!

Kramar C.

 

 

Skillnaden mellan ”skitsnack/näthat” – kontra ”egna upplevelser/tyckande”….?!

Ja……de sista månaderna har jag varit ganska så undvikande från de sociala medierna….

Varför?

Ja, dels för att jag behövde fundera över vad vi egentligen sprider runt där….gör det jag skriver någon nytta?

För vems skull bloggar jag?

Mår jag bättre av att inte finnas på sociala medier där människor både kan lovorda – likväl som näthata mig?

Vad är utvecklande för mig?

Vad är saker som orsakar dåligt mående?

Ja, tankarna har varit många…..;-)

Det jag insåg var väl att jag klarade mig mycket bra utan sociala mediers bekräftelse….;-) Jag var jag oavsett….

Tycker om olika saker gör jag ju ändå och våga stå för min åsikt har jag aldrig haft bekymmer med.

MEN jag har lärt mig en viktig sak med åren….

Att ibland spelar min åsikt ingen roll…..för en del människor vill helt enkelt inte utvecklas….som lärare var det mitt jobb att ge feedback till elever och de ville utvecklas – men i vanliga ”vuxna” världen blandas ofta ”utvecklande kritik” ihop med ”pratar skit/näthat”…

För mig finns det där en väsentlig skillnad….Hur en annan människa upplever mig – kan ju inte jag bestämma?!


 

 

Allt sitter i betraktarens ögon….


 

Och även om jag nu själv anser mig ”vara” på ett visst sätt – så måste jag vara öppen till att kunna ta emot åsikter även från de som ”kritiserar” mig – eller de som då kanske har upplevt min personlighet negativt…..


 

Och detta är nog det allra svåraste….För det gör allra mest ont då negativ kritik påminner mig om att jag inte är perfekt….;-)


 

Och allt som oftast är det inte alls dessa åsikter som vi tar till oss – eller kanske inte ens får höra ”den raka” vägen utan via ”skvaller” vägen….vi slår detta mycket heller ifrån oss….

Ljugarbänkar och skvallerpress har ju alltid existerat…;-)….

Och att ”tycka” och ”prata” om andra som inte är närvarande – är väl något som jag tror att vi alla gör mer eller mindre…men inte alltid av elakhet utan säkerligen ofta för att ”få tips hur vi kan hjälpa någon”….

Idag kanske vi även gör detta på nätet – dvs ”skvallret” blir numera mera synligt…..och genast kontrar vi med att det är ”näthat” och ”inte ok”….

Men är det verkligen mer okej – ”bättre” – att prata om någon annan bakom ryggen utanför nätet, på middagar, med bekanta och vänner….är det mer okej att ”frysa” ut någon utanför nätet….?


 

Missförstå mig inte – jag tycker inte alls att det är okej med näthat…men jag tror att man även måste diskutera vad som är ”näthat”….?


 

För mig är näthat då man skriver mycket kränkande ord till eller om någon. T ex  ”Cecilia är en jävla hora” eller  ”du är sjuk i huvudet” eller ”Cecilia är bara en jävla idiot” ”Du kan lika gärna gå och hänga dig så ful du är….” – detta är för mig enbart kränkande….;-)

Och är enbart ”näthat”….inget av detta är utvecklande….

Däremot om någon skriver på nätet: ”Jag tycker att Cecilia beteende sig illa när hon pussade på alla killarna och jag upplevde henne vara lätt på foten”…..

Då vet jag dels ”varför” personen upplevt mig så, samt så ger det mig en chans att fundera över – men var det så? Hur kunde jag gjort annorlunda? 😉

Mitt syfte med ”pussandet” var som sagt något helt annat…

Så  jag kunde verkligen inte först förstå ”varför” en del människor ”dömde” ut mig. Då det inte alls motsvarar den jag är eller vill vara….

Visserligen startades ju ofta dessa näthats ”tyck” kommentarerna av en viss person som jag har gått emot innan i livet….men ändå…

Varför? Vad hade jag gjort som var så ”fel”?

Jag är ju väldigt gammeldags i min tro på kärleken när jag är i relation, så varför blev det så fel bild av mig?

”Pussandet” i EMS hade syftet från min sida sett att jag ville framställa de andra killarna som ”mysiga och romantiska” killar – när väl mitt egna hjärta hade valt.

Så människors åsikter om mig stämde inte alls med min egen bild av mig själv – men jag blev ändå tvungen att fundera över att om nu andra hade ”upplevt mig så”…..då fanns det säkert en substans i varför dom tyckte det dom tyckte.

Och det var bara att vända det mot mig själv…..


 

Att kunna vända sina ögon mot sig själv och fundera över varför människor tycker eller upplever saker om en själv – som man själv inte ”ser” – det är nog det allra jobbigaste man kan göra…….


 

Och det där med att våga ta in vad andra tycker om oss/upplever oss  – utan att enbart hamna i ett försvar och bara förkasta det som ”skitsnack” – det är väldigt väldigt svårt….framförallt då om andra upplever oss negativt….för ”vem” vill upplevas negativt….?

Så idag när människor ”tycker” saker om mig, säger hur de upplever mig, så försöker jag inte bara slå det ifrån mig – utan jag tar in det, funderar över mig själv och använder sedan den negativa kritiken till att förbättra mig själv. Sen kommer jag självklart alltid vara jag så vissa bitar kommer jag inte förändra men mitt ”beteende” gentemot andra kan jag försöka utveckla till det bättre.


 

Skillnaden mellan personlighet – vem du är – och ditt eget beteende – vad du gör – är viktig att förstå för att kunna utvecklas….


 

Visst kan man leva enbart med de som finns i sin ”egna lilla bubbla” – säga att ”Jag tycker inte om XX då vi är inte på samma våglängd”…

Men om man nu vill vidga sitt egna nätverk, om man vill utveckla sig, –  kunna nå fram även till dom som ”inte är som en själv” – då måste man nog även lyssna på de som inte alltid tyckt om ens beteende.

Återigen….några människor möter vi i livet för att vi ska utvecklas/lära oss något….medan andra är de som ”välsignar” oss….


 

BILD 3


 

Frågan är bara ”hur vi förvaltar” de möten/konflikter som ”ska lära” oss något….tar vi in det, vänder vi blicken mot oss själva funderar över varför andra har en negativ bild av oss – eller slår vi bort det, skapar istället en större konflikt och försvarar oss med att ”den andra är bara dum…” – och det finns inget att kritisera hos mig själv…

Näthat ska absolut inte finnas – men som sagt, för mig finns det en stor skillnad mellan näthat – och egna tyckande/upplevelse av en situation eller en människa….

Och om man nu ska tycka – så ska man göra det öppet med namn och inte under olika alias!

Men självklart ska vi försöka ge varandra allra mest positiv feedback på sociala medier – men att hela tiden skriva ”Åhhh vad du är bra” eller ”Gud så snygg och vältränad då är” eller ”Dina bloggar är sååå bra” – det är faktiskt inte alls utvecklande…..utan kanske allra mest enbart ett ego bekräftande av att det man skriver/lägger in läses av någon…;-)

Ha en underbar dag! Var rädda om er…

Kramar Cecilia